Yol Aşkı Seyahat ve Gezi Rehberi'ne Hoşgeldiniz

,

Pasaport İle İlgili Hayat Kurtaran Bilgiler!..

PAYLAŞ
Home » Seyahat Haberleri » Pasaport İle İlgili Hayat Kurtaran Bilgiler!..

A. Pasaport İçin Gerekli Evraklar

Pasaport için gerekli evraklar  listesi ile başlayalım. Ardından, aşağıdaki maddelerde bulunan başlıca püf noktalar ile pasaport konusunda mutlaka bilmeniz gereken konuları cevaplandıracağız.

*** ÖNEMLİ BİLGİ: 30 Mart 2018 tarihi itibariyle pasaport randevu işlemleriniz Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü İl/İlçe Müdürlükleri tarafından yapılıyor. İlgili randevu işlemlerinize başlamak için Tıklayın!

Bordo pasaport adı verilen, “Umumi pasaport” çıkartmak için gereken belgeler 

Pasaport İçin Gerekli Evraklar

1. Nüfus Cüzdanının Aslı

TC kimlik numaranızın yazdığı bir nüfus cüzdanınızın olması gerekiyor. Yok ise, ilgili nüfus müdürlüğünüzden bunu temin etmeniz lazım. (Yurtdışında yaşıyorsanız, bağlı bulunduğunuz dış temsilciliklerde bu işlemi yapabilirsiniz.)

Nüfus cüzdanınızın ön yüzündeki bilgilerde herhangi bir eksiklik varsa, kimliğinizi değiştirmeniz gerekecek. Ancak alternatif olarak nüfus müdürlüğünden Geçici Kimlik Belgesi de alarak başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.

Bunun yanında, nüfus cüzdanınızın arka yüzündeki medeni haliniz, aile sıra no gibi bilgilerde bir değişiklik olduysa, bu gibi durumlar başvuru yapmanıza engel olmayacaktır.

Yurtdışında Telefon Hattınızı Nasıl Güvenle Kullanabilirsiniz?

2.İki Adet Biyometrik Fotoğraf

Tüm fotoğrafçıların bildiği, “pasaport için biyometrik fotoğraf istediğinizi” söylediğinizde çekilen fotoğraftır. Nötr yüz ifadesiyle, ağız kapalı, beyaz fonda ve  50×50 veya 50×60 mm ebatlarında çekilir.

Vize İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

3.Eski Pasaportunuz

Varsa daha önceden alınmış pasaportların aslı (Yenisi verildiğinde eskisi iptal ediliyor.)

4.Pasaport Harcı ve Pasaport Ücreti Dekontları 2022

Pasaport için gerekli evraklar 2022 bölümünün en önemli kısmıdır. Pasaport harcınızı yatırdıktan sonra artık başvurunuzu yapabilirsiniz. Talep edilen süre doğrultusunda yaptığınız defter bedeli ve pasaport süresine dair harç tutarlarını gösteren dekont aslını ibraz etmeniz gerekiyor. Güncel ücretler ve detayları için aşağıdaki yazıyı tıklayın…

Pasaport Çeşitleri ve Harç Ücretleri İçin Tıklayın!

5.18 Yaşından Küçükler veya Engelliler İçin Pasaport Başvurusu

Pasaport için gerekli evraklar – Pasaport başvurusu, 18 yaşından küçük veya engelli bir vatandaş için yapılıyorsa muvafakatname gerekir.

Muvafakatname; kısaca 18 yaşından küçüklerin veya engellilerinyalnız seyahat etmek için pasaport almalarının gerekmesi durumunda, hem anneden hem de babadan ayrı ayrı talep edilen belgedir.

Muvafakatname ile ilgili bireyin pasaport işlemlerinin bilginiz dahilinde yapıldığını ve izin verdiğinizi ifade ediyor. Anne ile baba halen evliyse her ikisi de muvafakatname veriyor.

Türkiye’den Vize İstemeyen Ülkeler

Pasaport için gerekli evraklar ile ilgili şu konu da çok önemli. Eğer eşler boşanmışlarsa, sadece çocuğun velayeti kimdeyse o kişinin muvafakatnamesi gerekiyor. Bunun yanında, çocuğun velayetinin kendisinde olduğunu belgeleyen mahkeme kararının aslını da getirmesi gerekiyor.

Pasaport eğer engelli bir vatandaş için çıkartılıyorsa, kanuni temsilcileri kimse, onların muvafakatname vermesi gerekiyor. Eğer, fiziksel engelli birey 18 yaşından büyükse, kendisi pasaport başvurusunda bulunabilir. Ancak vatandaş zihinsel engelli ise mahkeme tarafından vasi kararı istenir.

Vize İçin Seyahat Sağlık Sigortası Zorunlu mu?

Bu arada muvafakatnameleri, noterde para ile, İl ve İlçe Emniyet Müdürlükleri’nde ise ücretsiz çıkarırsınız. Boş yere notere para vermeyin…

Böylece işlem sona ermiş oluyor. 

Pasaport başvurularında parmak izi alma işlemi gerçekleştiriliyor. Eğer önceden herhangi bir resmi işlem için alınmış parmak izi örneğiniz varsa, başvurunuz sırasında belirtmeniz işinizi daha kısa sürede bitirmenizi sağlayabilir.

Pasaport başvurusunu tamamladıktan sonra ise pasaport başvurusu esnasında belirttiğiniz adrese PTT Kargo aracılığı ile en geç 1 hafta içinde ulaştırılıyor.

Uzun Süreli Vize Almanın 6 İş Bitirici Yöntemi!

B. Öğrenci Pasaportu Nedir? Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır? Süresi Ne Olur?

Öğrenci pasaportu, adından da anlaşılacağı üzere öğrencilere verilen ve talep eden öğrencilerin öğrenim gördükleri kurumlarından getirecekleri ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden aldıkları (tarihi 2 ayı geçmemiş) öğrenci belgeleri ile başvuru yapabilecekleri pasaportlardır.

Öğrenci pasaportu yurtdışına gitmek isteyen öğrenciler için büyük bir kolaylık. Bu pasaport, üniversite, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin bilimsel, sosyal, kültürel ve spor etkinliklerine katılmak veya eğitim amacıyla yurtdışına yaptıkları seyahatlerde kullanılıyor.

Öğrenci statüsünde olan ve öğrenci pasaportuna başvuran öğrencilerden defter bedeli alınırken, (2017 yılı için 94 TL), harç alınmıyor.

Öğrenci pasaportu, yurtdışına gidiş gerekçesi olarak gösterilen etkinliğin süresine bağlı olarak veriliyor.

Uçakla Seyahat Edenlerin Dikkat Etmesi Gereken 8 Şey!

1. Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

25 yaşını doldurmamış öğrenciler pasaport harcı ödemiyor. Harçsız öğrenci pasaportu talep eden öğrenciler, yukarıda belirttiğimiz şekilde; yani öğrenim gördükleri kurumlarından getirecekleri ıslak imzalı, e-imzalı veya e-devlet kapısı üzerinden aldıkları (tarihi 2 ayı geçmemiş) öğrenci belgeleri ile başvuru yapabilirler.

2. Yurtdışında Olup Türkiye’de Öğrenci Pasaportu Alacaklar Ne Yapmalı?

Öğrenimine yurt dışında devam etmekle birlikte yurt içinden pasaport başvurusunda bulunanlar ise, Büyükelçilik veya Baş Konsolosluklar ile Eğitim Müşavirlikleri veya Ataşelikleri tarafından verilen “Bulundukları ülkenin eğitim sistemine dahil öğrencidir” uygun görüş yazısının aslının ibraz edilmesi halinde başvuruları dikkate alınıyor.

Öğrenimine yurt dışında devam etmekle birlikte Dış Temsilciliklere gidemeyip yurt içinden pasaport başvurusunda bulunmaları halinde ise okullarından alacakları öğrenci belgelerinin Apostil (yani bir belgenin gerçekliğinin onaylanarak, başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan onay sistemi) içermesi ve yeminli tercümanlar tarafından Türkçe tercümesinin yapılması halinde yurt içinde harçsız pasaport müracaatları kabul ediliyor.

Pasaport Kontrolünden Sorunsuz Geçiş Yöntemi

3. Harçsız Öğrenci Belgesi Almak İçin Nasıl Bir Yol İzlenmeli?

  • Harçsız öğrenci pasaportu alabilmek için, öğrencinin yurt dışında katılacağı eğitimi kanıtlayıcı belgeyi okuldaki danışmanından temin etmesi gerekir.
  • Alınan belge ile üniversitenin öğrenci işleri bürosuna başvuruda bulunarak, bir dilekçe ile harçsız pasaport talep yazısı yapması gerekir.
  • Öğrenci işleri bürosunun verdiği harçsız pasaport talep yazısı ile vergi dairesi müdürlüğüne gidilerek onay işlemi yapılır.
  • Vergi dairesinden alınan onay yazısına Pasaport İçin Gerekli Evraklar 2022 eklenerek, Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şubesinden randevu alınarak başvuruluyor.
  • Harçsız öğrenci pasaportu başvurularında, düzenlenen pasaportun süresini, yazılan dilekçedenin detayı belirliyor. Yani örneğin, başvuru dilekçesinde yurt dışında katılınılacak süre 6 aya kadar belirtilmişse, pasaport 6 ay süreli; 6 aydan fazla süre belirtilmiş ise pasaport 1 yıl süreli; 1 yıldan fazla ya da süre belirtilmemiş ise 2 yıl süreli pasaport düzenleniyor.

C. Pasaport İçin Gerekli Belgeler 2022 – Sorular ve Cevaplar

a). Pasaport için gerekli evraklar – Püf Noktaları

Pasaport için gerekli evraklar hazır ve başvurunuzu yaptınız. Yeni pasaportunuza kavuşmak için aşağıdaki püf noktalarını da ilave edelim ki akıllarda herhangi bir soru kalmasın.

1. Pasaporta Çok Acil İhtiyacınız Varsa

Pasaportların basım yeri Ankara’daki Gölbaşı Pasaport Basım Merkezi. Kargonun teslimat süresini beklemek yerine gidip direkt teslim alabiliyorsunuz. 

2. Pasaportunuz Geldiğinde Adreste Değilseniz

Pasaportunuz 1 hafta içinde teslim alınmak üzere size en yakın PTT şubesine gönderiliyor. 1 hafta içinde teslim alınmayan pasaportlar ise başvuruyu yaptığınız Emniyet Müdürlüğü’ne geri gönderiliyor.

Eğer başvurunuzu  yurtdışından yaptıysanız, pasaportunuzu sadece o ülkedeki Türk Büyükelçiliği veya Başkonsolosluğu’ndan teslim alabiliyorsunuz.

3. Pasaport Takibini Nereden Yapabilirim?

Pasaport başvuru takibimi nereden yapabilirim konusu hakkındaki durum ise şöyle. e-Devlet’ten pasaport takibi yapmak için öncelikle e-Devlet şifresi sahibi olmanız gerekiyor. Eğer bir şifreye sahipseniz bu link’ten https://giris.turkiye.gov.tr/Giris/ direkt olarak. Değilseniz, örneğin Garanti Bankası internet şubesi vasıtasıyla da e-devlet’e giriş yapabiliyorsunuz.

Giriş yaptıktan sonra pasaport gönderi takibi işlemine iki şekilde ulaşabilirsiniz. Birincisi, açılan sayfanın sol üst kısmındaki e-hizmetlere tıklayarak önce Emniyet Genel Müdürlüğü kurumunu bulup ardından bu kurum işlemleri arasında yer alan, “Diğer Hizmetler – e- Pasaport Gönderi Takibi ” seçeneğine tıklıyorsunuz.

İkinci yöntem ise sitede sağ üst kısımda arama bölümüne ulaşmak. Buraya yapacağınız işlemin adını yazarsanız sizin istediğiniz işlem alt kısımda görülüyor. Buraya tıklayarak pasaport takibinizi yapabilirsiniz.

4. Pasaport Nereden Yenilenir?

Pasaportların yenilenme işlemi Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yapılıyor. Ancak, yeni çıkan kararname ile pasaportlarla ilgili tüm işlemlerin önümüzdeki dönemde “Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü” tarafından yapılacağı söyleniyor. Takip etmekte fayda var.

5. Pasaport Başvurusu Yapmak ve Pasaport Yenilemek Nereden Olur?

Resmi e-pasaport başvuru işleminizi bu adresten yapabilirsiniz.

6. Pasaport Nasıl Yenilenir?

Pasaport yenilenme işlemi alınan pasaportun cinsine göre değişiyor. Ancak tüm başvurular için, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün buradaki >> online sisteminden randevu alarak ilerliyorsunuz

Tüm başvurular, pasaport almak veya pasaport yenilemek isteyen kişilerin bizzat kendisi tarafından yapılmalıdır.

E-Pasaport başvurularınızı yurt içinde İlçe Emniyet Müdürlükleri’ne, yurt dışında ise bağlı bulunduğunuz dış temsilciliklere yapabiliyorsunuz.

7. E-Pasaport Nedir?

E-pasaport nedir? dendiğinde, aklınıza ” Çipli pasaport ” gelsin. Diğer tanımıyla, ” Elektronik pasaport ” “ Biyometrik Pasaport” diye de geçer.

8. E-Pasaportun Normal Pasaporttan Farkı Nedir?

Eski tip pasaportların kimlik sayfalarında bulunan pasaport no, ad, soyad, uyruk, doğum tarihi, kimlik no, düzenleyen makam, düzenlenme ve geçerlilik tarihi vb. kişisel kimlik ve pasaport bilgileri vardır. E-Pasaport bilgilerinde ise bunlara ek olarak fotoğraf, parmak izi, imza gibi biyometrik verilerin saklanabildiği yonga ( çip ) bulunuyor. Bu sebeple de çipli pasaport diye adlandırılıyor.

9. e-Pasaportumu Nereden Teslim Alabilirim? e-Pasaport Teslim Yerleri

Pasaport başvurusu aşamasında bildirdiğiniz cep telefonu numarasına, pasaport gönderisinin PTT tarafından teslim alınmasından itibaren, barkod numarası ile birlikte SMS ile bilgilendirmesi yapılıyor.

e-Pasaport teslimi, PTT Kargo aracılığıyla pasaport başvurusunda belirtilen adrese gönderiliyor. PTT tarafından adrese gönderilen pasaportlar için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.

10. e-Pasaportum Kaç Gün Sonra Teslim Edilir?

Pasaport başvuruları için yapılan teslimat, yurt içinde ortalama 1 hafta süre alıyor.  Pasaport başvurularının yurt dışında yapılması durumunda ise, ortalama olarak 7 – 10 iş gününde sonuçlandırılıyor.

Pasaport teslimi için, başvuru sırasında muvafakatini belirtilen kişilere de imza karşılığında teslim edilebiliyor..

11. Pasaportumun Süresini Uzatabilir miyim? Pasaport Süresi Uzatma

Hayır uzatamıyorsunuz. Pasaport süresi dolduğu takdirde, yeni bir Pasaport başvurusunda bulunmanız gerekecek.

12. Pasaportum Kaybolursa Ne Yapmalıyım? Pasaport Çalınırsa Ne Yapılır?

Yurtdışında kaybolduysa hemen ilgili konsolosluğu arayıp destek istemeniz gerekli. Dönüşünüz için gerekirse geçici bir belge bile hazirlayabiliyorlar. Bu yüzden, irtibat numaralarını  içeren ve seyahate gittiğinizde size gelen kısa mesajları saklayın. 

Yurda döndüğünüzde veya yurt içinde gerçekleşen kayıp veya çalıntı pasaportlar için hızlıca Emniyet Müdürlükleri’ne veya en yakın karakola bildirim yapmanız gerekir. Aksi halde kayıp süresince oluşabilecek risklerden siz sorumlu olabiliyorsunuz.

Yenisini nasıl çıkaracağınız ise 14.maddede yazılı.

13. Pasaportum Hangi Hallerde Geçersiz Olabiliyor?

  • Pasaportu bükmeyin; delici veya kesici aletlere maruz bırakmayın, katlamayın.
  • Aşırı soğuk ya da sıcak ortamlardan ve nemden koruyun.
  • Temiz ve kuru ortamlarda muhafaza edin.
  • UV (mor ötesi) ışınlara maruz bırakmayın.
  • Sıvı temasından uzak tutun.

Pasaport defterleri yukarıda belirtilen konular sebebiyle zarar görürse, giriş çıkışlarda sorun yaşarsınız. Bu duruma gelmemek için yenileme yapmanız gerekir.

14. Pasaportum Kayboldu. Yenisini Nasıl Alacağım?

Pasaportunu kaybedenler nereye başvuracak? 

Pasoportların kaybolması durumunda, il Emniyet Müdürlüğü Pasaport Şube Müdürlüklerine müracat edecekler.

Gitmeden evvel, internetten ilgili emniyet müdürlüğü internet sayfasını ziyaret edilerek randevu alabilirsiniz. Müracaatınız sırasında, 4 adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı (evlililikten doğan, boşanmadan doğan vs gibi hallerde vukuatlı nüfus cüzdanı örneği gerekebilir. Bu evrak ise ilçe nüfus dairelerinden temin ediliyor.

15. Birden Çok Pasaport Kaybettim. Herhangi Bir Müeyyidesi Var mıdır?

Bunun hiçbir müeyyidesi yok. Prosedürler çerçevesinde başvurunuzu yaparak yeni pasaportunuzu çıkarabilirsiniz.

16. Pasaportu Kaybettim. Gazete İlanı Vermeli miyim? 

Kaybolan pasaportunuz için ülkemizde kayıp ilanı verilmesi gerekmiyor.
Önemli Not: Son Kararname ile Emniyet üzerindeki ek görev yükü olan Pasaport işlemleri, polisten alınıyor.
1 Ocak 2018 itibari ile pasaport almak isteyenlerin Nüfus Müdürlüğü’ne başvurmaları gerekiyor.
Bu arada 2022 Pasaport harç ve defter bedeli için istenen tutarlar aşağıdaki gibi
2022 e-Pasaport Harç ve Defter Bedelleri
Süre Harç * Defter Toplam
6 Ay 309,40 TL 225 TL 534,40 TL
1 Yıl 452,30 TL 225 TL 677,30 TL
2 Yıl 738,40 TL 225 TL 963,40 TL
3 Yıl 1.049,00 TL 225 TL 1.274,00 TL
4 – 10 yıl 1.478,30 TL 225 TL 1.703,30 TL

pasaport harç ücreti

Ayrıca pasaport ve sürücü belgeleri 2 Nisan 2019’dan itibaren nüfus müdürlüklerinden veriliyor. Nüfus müdürlüklerine verilen fotoğraf, parmak izi ve imza, bütün işlemler için geçerli olacak. Vatandaşlar ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ adresinden işlemleri gerçekleştirebilecek.


Umarız ” Pasaport için gerekli evraklar ” yazımız sizler için faydalı olmuştur 🙂 

Tüm bilgiler bir ön bilgi niteliğinde olup güncel ve ayrıntılar resmi emniyet pasaport kurumlarından öğrenilebilir.

Şu yazılarımıza da mutlaka göz atmayı unutmayın.

Seyahat Özgürlüğünüz Bir Adım Ötede! Almak İçin TIKLAYIN!

Pasaport için gerekli evraklar yazımızla ilgili yorumlarınızı aşağıdaki “Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz için şimdiden teşekkür ederiz.

Facebook Seyahat Grubumuza Katılmak İçin Tıklayın

Facebook Yol Aşkı Sayfası İçin Tıklayın

Instagram‘da birlikte gezmek için ise Buradayız

Bol seyahatli günlere…

Yol Aşkı Team

Pasaport için gerekli evraklar

10 Yorum

  • Nihal Akar dedi ki:

    Çok faydalı oldu bu bilgiler… Tam da pasaport başvurusu öncesinde ☺??

  • Yıldız dedi ki:

    Gerçekten çok açıklayıcı,bilgilendirici bir yazı olmuş.Emeğinize sağlık??

  • melike gul dedi ki:

    cok faydali bilgiler gerçekten supersiniz.

  • Hazal dedi ki:

    Çok faydalı bir yazı olmuş emeğinize sağlık 🙂

  • Mihriban dedi ki:

    Faydalı bilgiler ??

  • Yol Aşkı dedi ki:

    Oluşturmaz…

  • Yol Aşkı dedi ki:

    Öğrenciler okulundan durumlarını belgeleyen evrakların yanı sıra, ailesinin iş durumu ve kendisinin yurt dışı masraflarına ailesinin kefalet ettiğinin belgesini vermesi gerekiyor. Ayrıca ailesinin maddi durumunu beyan eden araba ruhsatı veya tapu, en önemlisi, hareket gören bir banka hesabının fotokopisi vize almanızı kolaylaştıracaktır.

    Sevgiler.

  • remzi erkan dedi ki:

    Öğrenci vizesi için istenilen belgeler listesinde bulunan “ebeveyn kefalet yazısı” hakkında bilgi verir misiniz? teşekkür ederim.

  • Hakan sönmez dedi ki:

    Gerekli tüm bilgiler var, teşekkürler.

  • sehercakir1 dedi ki:

    Öğrenciysek ama yurtdışında katılacak herhangi bir eğitim vs yoksa öğrenci pasaportu çıkaramaz mıyız ? Engel oluşturur mu bu durum ?

Yorumunu Paylaş

Your email address will not be published.