Seyahat Hastalıkları
Seyahat Hastalıklarını Önlemenin Püf Noktaları Nelerdir?
Seyahat Sağlığı – ÜCRETSİZ Yapılan Aşılarla Seyahat Hastalıklarını Önleyin! İşte Yolculuktan Önce Bilinmesi Gereken En Önemli Uygulamalar:
- 1 Seyahat Hastalıkları
- 1.1 Seyahat Hastalıklarını Önlemenin Püf Noktaları Nelerdir?
- 1.1.1 Seyahat hastalıklarının görülme sıklığı nedir?
- 1.1.2 Seyahat hastalıklarında en riskli ülkeler hangileri?
- 1.1.3 Seyahatler sırasında en sık hangi hastalıklarla karşılaşılıyor?
- 1.1.4 Seyahate gidecek kişi seyahat öncesi kime başvurmalı?
- 1.1.5 Seyahat aşıları nedir? Seyahat öncesi hangi aşılar yapılmalı?
- 1.1.6 Seyahat hastalıklarından korunmak mümkün mü?
- 1.1.7 Kronik hastalıkları olan hastaların seyahatten önce yapmaları gerekenler nelerdir?
- 1.1.8 ÖNEMLİ Bir Not:
- 1.1.9 Seyahatten döndükten sonra yapılması gerekenler nelerdir?
- 1.1 Seyahat Hastalıklarını Önlemenin Püf Noktaları Nelerdir?
Seyahat hastalıklarının görülme sıklığı nedir?
Turizm istatistiklerine göre her yıl 100 milyona yakın kişi, gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere seyahat ediyor. Turistlerin yüzde ortalama 30’unda seyahatle ilgili hastalıklar görülüyor. Buna rağmen ortalama %10’u seyahat sırasında veya sonrasında sağlık kuruluşlarına başvuruyor ve içlerinden ise %1’i ise hastahaneye yatmak zorunda kalıyor.
Hastalıklar, daha çok gelişmiş ülkelerden gelişmekte olan ülkelere yapılan seyahatlerde kendini gösteriyor. Çok seyahat eden kişiler, doğal olarak daha çok risk altında…
Seyahat hastalıklarında en riskli ülkeler hangileri?
Başta tabii ki Afrika… Daha sonra Tayvan, Singapur ve Pasifik Okyanusu’ndaki tropikal adalar kısmı… Bunları Çin, Mısır ve Doğu Asya ve Güney Amerika takip ediyor.
Seyahatin risk taşıması için seyahatin amacı ve konaklanacak yerler de çok önemli tabii… İş seyahatlerinde risk daha azken, turistik gezilerde risk artıyor. Lüks bir otelle, kamp tatilinin riski de aynı olmuyor.
Hastalık riskleri açışından, gidilecek bölge ve mevsim de çok önemli bir yer teşkil ediyor. Bazı hastalıklar yazın, bazıları kışın daha sık görülüyor. Ayrıca seyahat edecek kişinin kronik hastalıklarının ve yaşı da bu riskte etkili bir faktör.
Bebekler, çocuklar ve yaşlılar seyahat enfeksiyonlarına daha açık bir grubu oluşturuyor. Şeker, kalp, kanser gibi kronik hastalığı olanlar da yüksek riskli grubun içine giriyor.
Seyahat öncesi gerekli aşılar ve kontroller için 444 77 34‘ü arayıp randevu ile birlikte ücretsiz olarak hizmet alabilirsiniz.
Ayrıca gideceğiniz ülkelere ait tüm riskler ve detaylı bilgilere bu sayfadan ulaşabilirsiniz.
Seyahat Sağlığı –
Seyahatler sırasında en sık hangi hastalıklarla karşılaşılıyor?
Enfeksiyonlar, seyahat edilen bölgeden bölgeye değişiklik gösteriyor. Ancak sık olarak, ishal, kolera, tifo, sarı humma, sıtma, hepatit A ve B, ve zatürree gibi hastalıklarla karşılaşılıyor.
En sık karşılaşılanlar ise virütik hastalıkların yanısıra, bakteri ya da parazit enfeksiyonları. Bunların yanında alerjik deri enfeksiyonları, uzun yolculuklarda hareketsiz kalmaktan ötürü ortaya çıkan ve ölüm veya felçle sonuçlanabilen pıhtılaşma bozuklukları (Emboli) de seyahat hastalıkları arasında sayılıyor.
Seyahate gidecek kişi seyahat öncesi kime başvurmalı?
Karaköy vapur iskelesinin arka kısmında bulunan “Türkiye Hudut Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü“nün bünyesindeki “Seyahat Bağlık Birimi“ne başvurmanız yeterli… Randevu ve bilgi için tıklayın…
Adres: Kemankeş Cd. Karamustafa Paşa Sk. No : 21 34425 Karaköy / İSTANBUL
Telefon: 444 77 34 ve 0(212) 293 36 74 (8 Hat)
Seyahat öncesi kişi bu konuda enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurmalı. Hekim, kişiye koruyucu önerileri, aşılamayı ve gereğinde kullanacağı ilaçları açık ve anlaşılır olarak anlatır; hangi aşıların yapılacağını, sıtmaya karşı nasıl bir koruma sağlanacağını, turist ishali olursa neler yapılması gerektiği, kendisini diğer tehlikelerden nasıl koruması gerektiği ve benzeri…
Seyahat aşıları nedir? Seyahat öncesi hangi aşılar yapılmalı?
ÜCRETSİZ olarak nerede yaptırılır?
Hastalığın yerleşik olduğu ülkelere girerken yapılması yasal olarak zorunlu olan sadece iki aşı var: Sarıhumma ve meningokok aşıları. Hiçbir ülke için kolera aşısı gerekli değil.
Aşıların seçilmesi; seyahat edilecek ülkeye, kişinin bağışıklık durumuna, daha önce yapılmış aşılarına göre değişebiliyor. Hepatit A, Hepatit B, tifo, grip ve sarıhumma aşıları, seyahat edenler için gereken çok önemli aşılar.
Örneğin Sarıhumma, Afrika’da ve Güney Amerika ile Kuzey Hindistan’da daha çok görülüyor. Sarıhumma aşısı sadece Sağlık Bakanlığı tarafından izin ve onay verilmiş bu merkezlerde yapılıyor ve aşının yapıldığını gösteren belge, seyahat belgelerine ekleniyor.
Uzmanlar, Sarıhumma aşısının, hamile kadınlara, bağışıklık kusuru veya direnci kıran hastalığı olanlara yapılmamalı diyor. Gerekli kontroller, sağlık merkezinden yapılarak, yönlendirmeler doğrultusunda işlemlerin uygulanması gerekiyor.
Seyahat Sağlığı –
Seyahat hastalıklarından korunmak mümkün mü?
Gidilen bölgenin yiyeceklerinde ve sularında bulunan ve alışık olunmayan farklı bakteriler ishale neden olabiliyor.
Bundan korunmak için ellerin mutlaka sık yıkanması, kapalı şişelerden su içilmesi, temiz olmadığını düşündüğünüz yerlerde yemek yenmemesi, açıkta satılan yiyecek-içeceklerden uzak durulması gerekiyor. Özellikle deniz ürünleri, pişmemiş etler, soyulmamış meyveler, salatalar/soslar gibi riskli yiyecekler büyük tehlike!
Ayrıca yaz aylarında içeceklere konulan buzlara da dikkat edilmesi gerekiyor. Genelde musluk suyundan doldurulan sularla elde edilen buzlar, bağırsakların bozulmasına neden olabiliyor.
Hamileler için özel öneriler nelerdir?
Uzmanlar, hamilelerin, her ilacı alamadıkları için özel ilgilenilmesi gerektiğinden söz ederek, en uygun seyahatin, hamileliğin 3 ile 6. ayları arası olduğunu ve aşıların da sadece bazı hamile kadınlara uygulanabileceğini söylüyorlar.
Uzman doktorlar kontrolünde bu seyahatlerin ve önlemlerin gerçekleştirilmesi gerektiği vurgulanıyor.
Seyahat Sağlığı
Kronik hastalıkları olan hastaların seyahatten önce yapmaları gerekenler nelerdir?
Şeker hastalığı, kalp hastalığı gibi sürekli hekim kontrolü gerektiren bir hastalığı olanlar yola çıkmadan önce doktorlarına seyahat planı hakkında bilgi vermeli ve gerekli önlemleri almalılar. Örneğin insülin kullananların, uzun süren yolculuklar sırasında ve sonrasında insülin saatleri yeniden belirleniyor.
10 saatten fazla sürecek bir uçak yolculuğunda, insülinin ne zaman yapılacağı, saat farkı göz önüne alındığında, kalış süresine bağlı olarak ilaç saatinin ne zamana alınacağı gibi temel sorunlar ortaya çıkabilir.
Bu sorunlar, mutlaka seyahatten önce doktorunuzla görüşülüp karara bağlanması gereken konular… Sürekli ilaç kullanmak zorunda olan hastalar veya tedbir amaçlı olarak, kalış süresine göre uygun miktarda ilaçlar birlikte götürülmeli.
Zira gidilen ülkede ilacı temini o kadar kolay olmuyor. Örneğin reçete olmadığı için ilaç verilmiyor veya kendi ülkenizde alışkın olduğunuz ilaçları bulamayabiliyorsunuz.
ÖNEMLİ Bir Not:
Eğer yanınızda fazla miktarda ilaç götürecekseniz, gümrüklerde sorun çıkmaması için, doktorunuzdan aldığınız ve gidilecek ülkenin dilinde veya İngilizce yazılmış raporu mutlaka yanınızda bulundurun.
Seyahat Sağlığı – Seyahat Hastalıklarını Önlemenin Püf Noktaları Nelerdir başlığı altında son olarak;
Seyahatten döndükten sonra yapılması gerekenler nelerdir?
Seyahat dönüşü en çok karşılaşılan sorunlar ishal, üst solunum yolu enfeksiyonları, deri döküntüleri ve ateş şeklinde ortaya çıkıyor.
Ateşli hastalık ciddiye alınması gereken bir durum olduğundan, sıtmaya ve ölümcül başka bir nedene bağlı olabilir. Dolayısıyla, ateş durumunda mutlaka bir enfeksiyon hastalıkları uzmanına başvurulması gerekiyor.
Ayrıca seyahat sırasında edinilen bazı hastalıkların kuluçka süreleri uzun olabildiği için, tüberküloz, sıtma ve hepatit belirtilerinin oluşması bazen aylar alabileceğinin göz önünde bulundurulması gerekiyor.
Umarız “Seyahat Sağlığı” yazımız faydalı olabilmiştir.
Aşağıdaki “Yorum” bölümümüze düşüncelerinizi eklediğiniz için teşekkür ederiz 🙂
Facebook Seyahat Grubumuza Katılmak İçin Tıklayın
Facebook Yol Aşkı Sayfası İçin Tıklayın
Instagram‘da birlikte gezmek için ise Buradayız
Bol seyahatli günlere…
Yol Aşkı Team
Teşekkürler 🙂
Bir hemşire olarak gezilerimde ne yapacağımı araştırırken faydalı bir yazıyla karşılaştım,teşekkür ederim. Soranlara adres yolaski.com ☺
Rica ederiz. Sevgiler, bol seyahatler ?
Seyahat sağlığı gibi çok önemli bir o kadar da bilinmeyen konuda çok güzel bir yazı olmuş, linkler için de ayrıca teşekkürler, hepsi konuyu daha detaylı hale getirmede çok faydalı olmuş.