- 1 Uçakla Seyahat Edeceklerin Dikkat Etmesi Gereken 8 Şey
- 1.1 1. Valiz Ağırlığı ve Hacimlerine Dikkat Edin
- 1.2 2. Sıvı Kısıtlamaları
- 1.3 3. Vize ve Pasaport Tarihleri
- 1.4 4. Saat Farkı ve Aktarma Havalimanı Bilgilerini Kontrol Edin
- 1.5 5. Uçak İçin Rahat Kıyafetler Seçin
- 1.6 6. Uçuş Yapacağınız Havaalanına En Az 2 Saat Önceden Gidin
- 1.7 7. Uçağa Karşı Reaksiyonunuz Varsa
- 1.8 8. Uçuşunuz Yurtdışına İse İletişim Sorunu Yaşamayın
Uçakla Seyahat Edeceklerin Dikkat Etmesi Gereken 8 Şey
Uçakla seyahat edeceklerin dikkat etmesi gereken 8 şey hakkında olmazsa olmazlar şöyle:
“İlk kez uçağa bineceğim korkuyorum; ilk defa uçağa bineceğim, ne yapmalıyım? Havaalanında uçağa nasıl binilir? Uçağa binmeden önce yapılması gerekenler nelerdir?” gibi sorular sizin de aklınızda varsa, aşağıdaki ilk kez uçağa binenlere verdiğimiz tavsiyeleri ve ipuçlarını uygulayarak rahatlayabilirsiniz.
1. Valiz Ağırlığı ve Hacimlerine Dikkat Edin
Uçuşların tümünde valiz ağırlığı ile boyut kısıtlamaları mevcut. Bu nedenle ihtiyacınız kadar eşya alın. Aksi halde, ağırlık sınırını aşan kadar ekstra para ödeyebilirsiniz. Genelde bu durum, her uçuş şirketi farklı kategorilerde farklıdır. Detaylı bilgi almak için bilet bilgileriniz ile uçuş firmanızı aramalısınız.
2. Sıvı Kısıtlamaları
Uçakla seyahat edeceklerin dikkat etmesi gereken şeyler arasında en önemlilerinden biridir. Uçakta kabin içine alacağınız sıvılarla ilgili de kısıtlamalar bulunuyor.
Parfüm, diş macunu, deodorant, traş köpüğü ile su ve benzeri her türlü içeceği yanınıza alamayacağınızı unutmayın.
Kabinde yanınıza alabileceğiniz sıvı nitelikli ürünler, en çok 100 ml’lik paketler halinde koyulmalı ve bunların toplamı en çok 1 litre olmalı. Aksi halde girişte el konulur ve uçağa almanıza izin verilmez.
İpucu: Eğer 100 ml’lik şişelerde ürünlerinizi yerleştirmediyseniz, havaalanlarındaki shop’larda bu boş şişelerden satılır. Türkiye’de ise genelde her kozmetik mağazasında bunlar mevcut.
3. Vize ve Pasaport Tarihleri 
Bir yurtdışı seyahati yapıyorsanız, pasaportunuz ve vizenizin bitiş tarihleri önemli. Bazı ülkeler 6 aydan daha az süresi kalmış olan pasaporta sahip yolcuları ülkelerine almıyor.
Benzer sıkıntıları yaşamamak için yola çıkmadan evvel gittiğiniz ülkeyle ilgili vize/pasaport gereksinimi ve uygulamaları araştırın. Aksi halde gittiğiniz ülkeye giremeden geri dönebilirsiniz.
4. Saat Farkı ve Aktarma Havalimanı Bilgilerini Kontrol Edin
Farklı saat dilimleri arasında yapılan yolculuklar kafa karıştırıcı oluyor. Özellikle biryerlerde aktarma yapacaksanız, yerel saat farklarına dikkat edin. Londra, New York, Paris ve İstanbul gibi birçok metropolde birden fazla havalimanı olduğunu unutmayın.
İneceğiniz havalimanı ve terminalin devam uçuşunuzla aynı olduğundan emin olun. Güzergahınızı mutlaka birkaç defa gözden geçirin.
5. Uçak İçin Rahat Kıyafetler Seçin
Seyahatleriniz sırasında konforunuzu üst düzeyde tutacak önemli detaylardan biri de kıyafetlerdir.
Uçuşta mutlaka kendinizi rahat hissettiğiniz bol kıyafetler seçin. Kat kat giyinin. Zira uçağın içinde sıcaklıklar birden düşüp ısınabiliyor.
Bu şekilde rahatça kıyafet ayarlamanızı yapabilirsiniz. Ayakkabı konusunda da rahat ve düz tabana sahip ve kapalı olanları tercih edin.
6. Uçuş Yapacağınız Havaalanına En Az 2 Saat Önceden Gidin
Türkiye’deki uçuşlar, malum güvenlik hassasiyeti üst düzeyde olduğu için, 2 değil; artık 3 saat önceden orada olmayı gerektiriyor. Ancak yurtdışında bu pek böyle değil. Siz yine de trafiği de göz önüne alarak 2-3 saat evvelinden havaalanında olacak şekilde yola çıkın.
Geç kaldıysanız, özel geçişlerden yaklaşık 30 TL ödeyerek sıra beklemeden tek kullanımlık şekilde gidiş-dönüş geçebiliyorsunuz. Ayrıca bazı kredi kartlarının veya iletişim operatörlerinin sağladığı ek avantajlar ile özel geçiş ve otopark imkanları da sunuluyor. Gitmeden kontrol etmenizde fayda var.
7. Uçağa Karşı Reaksiyonunuz Varsa
Uçakla seyahat edeceklerin dikkat etmesi gereken ve size epeyce sorun çıkaracak madde budur diyebiliriz.
Uçakla seyahat ediyorsanız, ve eğer bu ilk deneyiminiz ise kendinizi psikolojik ve fiziksel olarak nasıl hissedeceğiniz çok önemli olacak.
Eğer psikolojik hassasiyetleriniz var ise uçak öncesi doktorunuz tarafından size tavsiye edilen ilacınızı mutlaka alın ve rahat edin.
Bu arada unutmayın!
Yurtdışında reçetesiz ilaç alamazsınız. Özellikle antibiyotik ve türevleri temin edilemez. Ancak diğer ağrı kesici ve vitamin vs alabilirsiniz.
Bu sebeple, antibiyotik vs ilaçlarınızı götürüyorsanız reçetenizi de yanınızda bulundurun.
Zira gümrük kontrolüne denk gelirseniz, bu ilaçları reçetesiz ülkeye sokamayacağınız gibi, üstüne bir de tatsız sorgulamalara maruz kalabilirsiniz.
8. Uçuşunuz Yurtdışına İse İletişim Sorunu Yaşamayın
İletişiminizin devamı için telefonunuzun Roaming’e; yani uluslararası dolaşıma açtırın. Bunun yanında indiğiniz havaalanından belli bir konuşma ve internet paketi içeren yerli bir SIM kart alın. (Whatsapp’ınız farklı bir numaraya ait SIM kart ile değişiklik göstermez. Yazışmalar kaybolmadan mesajlaşmalarınıza devam edebilirsiniz).
Ek olarak şunu da söyleyerek yazımız sonlandıralım.
Elektrik prizleri gittiğiniz ülkelerde farklılık gösteriyor. Bu sebeple gitmeden önce priz dönüştürücünüzü temin edin. Gittiğiniz yer otel ise, genelde otellerin resepsiyonlarında bu dönüştürücülerden bulunuyor; merak etmeyin.
İyi uçuşlar 🙂
Bu yazılarımız da ilginizi çekecektir.
- Türkiye’den Vize İstemeyen Ülkeler Hangileridir? Vizesiz Ülkeler Rehberi
- Vize için gerekli evraklar nelerdir? Vize başvurusu evrak rehberi
- Pasaport için gerekli evraklar nelerdir? Pasaport almak için başvuru yaparken nelere dikkat etmelisiniz?
- Uzun süreli vize almanın yolları nelerdir? Vizeyi daha uzun süre almak için neler yapılmalı?
- Pasaport kontrolünden rahat geçmek için ne yapmalısınız? Pasaport kontrol noktası tüyoları!
- Seyahat sağlık sigortası zorunlu mu? Seyahat sağlık sigortanız hangi risklerinizi üstleniyor?
- Ücretsiz kullanım hakkı veren “Seyahat Asistanınız” için Tıklayın!
Facebook Seyahat Grubumuza Katılmak İçin Tıklayın
Facebook Yol Aşkı Sayfası İçin Tıklayın
Instagram‘da birlikte gezmek için ise Buradayız
Bol seyahatli günlere…
Yol Aşkı Team
Uçakla seyahat edeceklerin dikkat etmesi gereken 8 Şey
Sıvı kısıtlamaları kısmı gerçekten önemli çünkü lens solüsyonlarımı hep alıyorlar:(
Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus uçak biletinizi alan kişinin adınızı ve soyadınızı doğru yazması. Zira eşiniz bile olsa adınızı doğru yazmazsa uçağa alınmama stresi ile karşı karşıya gelebilirsiniz.:))
En ince detayina kadar sabırla bu verimli bilgileri paylaştığınız için çok teşekkürler.
Çok güzel bir yazı teşekkürler.
Cok faydali bir yazi olmus emeginize saglik ?
Tamamdir inşallah en kısa zamanda paylaşacağım 🙂
Öncelikle yazı oldukça açıklayıcı bunun için teşekkürler, bir de bizim gibi bebekli aileler icin ucak yolculugu hakkında yazı paylaşırsanız çok sevinirim? teşekkürler
Rica ederiz 🙂 İyi ve bol seyahatler.
İlk defa seyahat edenler için gayet anlaşılır ,uygulanabilir ve akılda kalıcı bir yazı olmuş?teşekkürler ?